A Mexikóban és Dél- Amerikában honos jojoba cserjéből nyerik a világ egyik legértékesebb olaját. A jojoba-olaj molekuláris szerkezete minden más olajétól különbözik, és egyedülálló tulajdonságokkal rendelkezik.

Amerika őslakosai és az aztékok már nagyon régen felfedezték a jojoba-olaj figyelemre méltó pozitívumait, és természetes kozmetikumként, gyulladás gátlóként használták. A sivatagi cserje terméséből és leveleiből hideg sajtolással nyerik a különleges olajat.

A jojoba cserje azért termel olajat, hogy a saját gyümölcsének és leveleinek vízveszteségét meggátolja. A bőrápolási termékekben a jojoba-olaj pontosan így működik. Megköti a bőr nedvességtartalmát, így lágyítja, és nedvesen tartja azt. Az olaj tulajdonságai hasonlítanak a bőrünkben is megtalálható olajok összetételéhez, szerkezete feltűnően hasonlít az emberi faggyúéhoz, ezért könnyen felszívódik.

A jojoba-olaj sokféle ásványi anyagot és vitamint tartalmaz. Magas E-vitamin tartalma védi a bőrt a káros szabad gyökökkel szemben. Gyulladáscsökkentő hatású, így napozás után nyugtatólag hat bőrünkre. A nap ártalmas UV sugaraival szemben is védelmet nyújt, napégés esetén pedig elősegíti a gyógyulást. Speciális zsírsav összetételének köszönhetően, meggátolja az oxidációs folyamatokat – más szóval az olaj nem tud megavasodni, azaz öregedni. Ezért alkalmazzák egyre több ránctalanító, regeneráló arckrémben. Kötőszövet erősítő hatása is van, számos kozmetikában terhességi csíkokat kezelnek vele. Mivel antiallergén, ezért bármely bőrtípusra használható.

forrás: noiportal